338. Лу Юй "Чайний канон"

"Чайний канон" — відносно невелика, але важлива пам'ятка китайської культури, класична "чайна книга", в якій Лу Юй у VIII столітті звів відомі тоді факти, ритуали і традиції про чай.


Складається вона із дев'яти + 1 коротких розділів, в яких описується географія чаю, методи вирощування, збору і підготовку чайного листя, необхідне приладдя, добір води, приготування чаю та інше. Українське видання від видавництва "Сафран" у перекладі Євгенії Гобової доповнене коментарями щодо різної чайної інформації і проілюстроване абсолютно розкішними акварельними ілюстраціями Оксани Булькевич. Не стільки того тексту можна читати, скільки залипати на зображення.


Певна інформація про чаювання мені була відома раніше, інша ж стала доволі новою. Наприклад, я ніколи не знала про другу версію винайдення чаю (про прозорий живіт).
Лу Юй присвячує велику увагу тому, як визначати якість чаю. За його словами, вона залежить від того, де ріс чайний кущ, коли з нього зібрали листя і як його обробили.
Чайна майстерність має дев'ять складових: перша — виготовлення чаю, друга — вміння розрізняти чай, третя — знання про приладдя та як ним користуватися, четверта — вміння розводити та підтримувати вогонь, п’ята — вибір правильної води, шоста — вміння правильно обсмажувати чай, сьома — вміння перетирати чай, восьма — вміння варити чай, дев'ята — вміння пити чай.
Дуже потішив розділ про воду. Переважно ми не задумуємося про воду, яку п'ємо, якщо з нею немає значних проблем в регіоні нашого проживання, та для нас дуже важливо, щоб вона була чистою і обробленою. Цікаво було почитати поради щодо вибору джерела води з VIII-го століття та її фільтрації.


Лу Юй також наводить писемні згадки про чай. Наприклад, він включає сюди вірш зі збірника "Вірші про різне" Ван Вея:
Тихо довкола, двері палацу зачинені.
Холодно та порожньо у його просторих залах.
Я чекала на вас, мій пане, та ви не повертаєтесь.
Втративши надію, вип'ю чай, щоб розвіяти свою печаль.


У коментарях є теж чимало корисної інформації, зокрема перелік основних сучасних видів і сортів чаю. Подивувало, що чай не можна пити одразу після вживання алкоголю.


Також була невеличка розвідка щодо порівняння китайського, корейського і японського чаювання. Якщо в Японії чайна церемонія і досі ритуальна, то в Кореї споживання чаю позбавлене догматичності.
Загалом, це було пізнавальне і естетичне читання.

Коментарі

Популярні публікації